Andrzejki i Sylwester z polską kuchnią

To będą dwa niezapomniane wieczory w Restauracji Majolika Villa Uphagena. Tradycyjne, wypełnione polskimi zwyczajami Andrzejki i ekskluzywny Sylwester, który na pewno na długo pozostanie w pamięci naszych Gości.

Oba wieczory połączy tradycyjna polska kuchnia. Na każdy z nich Szef Radosław Gierałtowski przygotował specjalne menu. I tak na wieczorze andrzejkowym, na stołach będą królować tradycyjne potrawy, ale w autorskiej interpretacji naszego Szefa. Na pewno bardzo mocny akcent będzie stanowić przystawka – autentyczny śledź holenderski sprowadzany do naszej restauracji niemal prosto z Morza Północnego. Oczywiście można powiedzieć, że to jedna z najpopularniejszych propozycji w nadmorskim menu – solony śledź… Ale każdy kto choć raz spróbuje naszego, prawdziwego holenderskiego śledzia, od razu poczuje różnicę! A do tego sposób przyrządzenia – m.in. ze skorzonerą i pigwowcem! To danie, dla którego wielu Gości specjalnie przychodzi do naszej restauracji…

Andrzejki w Majolika – Villa Uphagena

Kolejne propozycje na Andrzejki to m.in. krem z raków z wódką różaną i poliki wołowe duszone m.in. w jałowcu i trawie żubrowej. Przygotowaliśmy także specjalne menu dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Wegetariańskie Andrzejki zacznie w naszej restauracji… tatar! Ale z awokado, mango, chili i chipsami z tapioki. Następnie, Szef Radosław Gierałtowski proponuje krem parmentier z migdałami i kotleciki sojowe w niezwykłej odsłonie. Deser to już propozycja Cukierni Majolika Villa Uphagena. W menu znalazły się tarta cytrynowa z lodami z pasternaku, a także wegańskie ciasto z białą czekoladą i malinami dla tych, którzy wybiorą andrzejki wegetariańskie. Początek wieczoru w sobotę, 30 listopada o godz. 19.

Sylwester w Majolika – Villa Uphagena

Z kolei Sylwester został skomponowany tak, aby zaspokoić nawet najbardziej wysublimowane oczekiwania tych, którzy nie przepadają za hałaśliwymi balami, ale chcą w luksusowym otoczeniu i elitarnym gronie najbliższych oraz przyjaciół spędzić ten wyjątkowy wieczór. Z tej okazji Szef Radosław Gierałtowski przygotował dwie propozycje live cooking. Na oczach naszych Gości powstaną niezwykłe potrawy – kaszubskie ślimaki w sosie maślano-winnym z pomidorami, a także filet z pstrąga fiordowego w cienkim cieście francuskim z m.in. grzybowym duxelles. Dodatkowo Goście będą mogli spróbować niezwykłych przystawek – słynnego już nie tylko w Gdańsku, naszego oryginalnego holenderskiego śledzia i robionych na miejscu wędlin. To specjalna produkcja rzeźnika Restauracji Majolika Villa Uphagena, której smaki zostały skomponowane właśnie na wieczór sylwestrowy. Wędliny właśnie dojrzewają w podziemiach naszej Restauracji, w specjalnym pomieszczeniu, które dzięki niezwykłej konstrukcji i tradycyjnym metodom budowy Villi Uphagena, gwarantuje im najlepsze warunki i niepowtarzalny smak.

Z kolei danie główne to jedna z tych propozycji Szefa Radosława Gierałtowskiego, które sprawiają, że należy on do najlepszych współczesnych kucharzy w Polsce. Ogony wołowe podane m.in. w sosie truflowym i nasturcją gwarantują niezwykłe doznania kulinarne. Aby podnieść je na jeszcze wyższy poziom nasz sommelier przygotował dla Państwa specjalną selekcję win, a Cukiernia Restauracji Majolika Villa Uphagena przygotuje na wieczór Sylwestrowy słynną domową bezę – w opinii naszych Gości, najlepszą bezę na świecie!

Początek Sylwestra w Restauracji Majolika Villa Uphagena o godz. 19.

Zapraszamy!

Leave a comment

Visit our Tripadvisor profile