O nas

O nas

Miłośnicy dobrego jedzenia.

Barwy polskiej kuchni

Jesteśmy miłośnikami dobrego jedzenia. Nasze hasło „Barwy polskiej kuchni” oddaje filozofię miejsca. Korzystamy z regionalnych dostawców dlatego w karcie menu znajdą Państwo lokalne dodatki jak sery zagrodowe, kociewski winiak, czy kaszubskie ślimaki.

Naszą specjalnością jest dziczyzna i ryby.

WILLA RUDOLFA PATSCHKEGO

Rudolf Patschke urodził się w 1859 roku w jednym z majątków w Prusach Wschodnich. Mieszkał w Gdańsku, był jednym z członków miejscowej loży masońskiej. Na przełomie XIX i XX wieku nastąpił szybki rozwój demograficzny miasta Gdańsk.

Patschke był jednym z najprężniejszych przedsiębiorców tamtego okresu. W istocie nie wiemy jak wyglądał, albowiem nie pozostał po nim żaden portret ani zdjęcie. Wiemy natomiast, że wykupił wytwórnię likierów Gustava Springera, działającą od 1866 roku. Tym samym pozostał właścicielem jednej z największych firm produkujących i handlujących alkoholami.

W latach 1908 - 1909 gdański bogacz wybudował wolnostojącą, dwukondygnacyjną rezydencję w stylu neobarokowym i neorokokowym z mansardowym dachem, położonym w niewielkim ogrodzie. Budowla wyglądająca niemal jak pałac jest ozdobą Wrzeszcza po dzień dzisiejszy.

Majolika

Patschke wydał majątek na wystrój rezydencji. Podziw wzbudzają barwne majoliki z cesarskiej wytwórni w Kadynach pod Elblągiem. Tak bogato zdobione ceramiczne kafle zdobią ściany naszej restauracji Majolika.

Jeszcze tylko w 2 miejscach w Europie możemy podziwiać te cuda: Dworzec ZOO w Berlinie i Bank PKO we Wrocławiu.

W tej pięknej willi, wykorzystując zainteresowanie przybyłych gości, Rudolf Patschke zaprezentował po raz pierwszy nowy trunek wyprodukowany w jego fabryce.

Nasz bohater mieszkał we Wrzeszczu z rodziną do śmierci w 1932 roku. Podczas II Wojny Światowej dworek zajęli naziści, od 1948 roku znajdował się tu konsulat Wielkiej Brytanii, a następnie siedziba Rozgłośni Regionalnej Polskiego Radia Gdańsk. W roku 2000 willa została przekazana na 25 lat Gdańskiemu Klubowi Biznesu.

Budynek od zawsze nazywany Villą Uphagena, tylko ze względu na położenie przy tej właśnie ulicy, mieści w sobie obecnie restaurację Majolika, w której pragniemy pokazać wszystkie barwy kuchni polskiej.

Nasz zespół

Karolina Okroj

Manager

Karolina Okroj

Joanna Stefowska

Event Manager

Joanna Stefowska

Nie ma dla niej rzeczy niemożliwych. W restauracji najważniejsza jest dla niej świetna kuchnia, miła atmosfera i dobre relacje z Gośćmi, których zawsze wita z uśmiechem na twarzy. W wolnym czasie sięga po dobrą książkę, uwielbia sporty wodne, rolki i podróże.

Radosław Gierałtowski

Szef Kuchni

Radosław Gierałtowski

Ukierunkowany na kuchnie pomorską, kochający regionalne i trudno dostępne produkty wysokiej jakości. Od ponad 10 lat kierujący się nauką o gotowaniu z pasją i szacunkiem rozwija swoje umiejętności. Liczne staże i praca z najlepszymi Szefami Kuchni w kraju uświadomiły kierunek oraz drogę, którą chcę podążać. Uczestnik oraz laureat wielu prestiżowych konkursów w całej Polsce. Nowatorskie podejście do kuchni regionalnej otwiera bardzo dużo możliwości do tworzenia kolejnych nowych przepisów.

Michał Parczewski

Rzeźnik

Michał Parczewski

Od lat jest zafascynowany mięsem - jego smakiem, strukturą, charakterem. Jako kucharz, a potem Szef Kuchni, miał styczność z wieloma rodzajami produktów w tym niesamowitej gamy mięs z całego świata. W smaku najbardziej docenia jednak naszą rodzimą wieprzowinę i dobrej jakości wołowinę także z polskich hodowli. Dokłada wszelkich starań aby mięso, którego używa do produkcji wyrobów było najwyżej jakość w kwestii walorów smakowych oraz etycznych.

Visit our Tripadvisor profile